Årsagerne til kursændringer på aktiemarkedet

Investerer du i aktier? Hvis du gør, så har du nok oplevet, at de kan have store udsving.
Det betyder, at du er nødt til at sætte dig ind i, hvad årsagen er til disse kursændringer. De kan nemlig have betydning for din investering – og ikke mindst din psyke. Hvor ofte du skal holde øje med dit depot, afhænger af din strategi. I denne artikel vil du derfor få et indblik i, hvad der kan påvirke aktiekursen.

Der kan være mange grunde til, at en aktie stiger eller falder i værdi, men som investor leder man altid efter grunden – særligt når man oplever store ændringer.

Helt grundlæggende er det faktisk ret simpelt. Det handler om udbud og efterspørgsel. Men andre ord: Hvor mange købere og hvor mange sælgere er der i aktien?

Ændringer i aktiekurs

Her dykker jeg dybere, og ser på grundene til, at vi oplever kursudsving:

Når et børsnoteret selskab udsender en fondsbørsmeddelelse, eller der dukker andre nyheder op, kan det ofte påvirke aktiekursen. I starten skal markedet forsøge at finde fodfæste og vurdere, hvor meget eller lidt aktien skal stige eller falde. Derfor oplever man også ofte, at markedet overreagerer i starten, og så finder et realistisk niveau.

Momentum og supertrends er magtfulde, og kan gøre, at en aktie og en sektor over en længere periode udvikler sig positivt. I dette tilfælder kan man nogengange tænke: Hvorfor stiger aktien så meget? Eller i tilfældet hvor udviklingen er i mod dig: Hvorfor falder aktien så meget?
Men i disse tilfælde er det underliggende faktorer og ikke en enkelt nyhed, der påvirker udviklingen. Ofte sker det også over et længere tidsforløb.

Algoritmehandel er når computere er programmerede til at handle selv via nogle kodede algoritmer. Det kunne være: “Køb alle aktier der falder over 10% på dagen og sælg igen når de er steget 1%”. De påvirkes altså ikke af følelser, og derfor kan de være skyld i store udsving. En algoritmes handel, kan påvirke en anden algoritme etc., derfor kan vi nogle gange se nogle utroligt store kursudsving, uden menneskelig indvirkning.

Teknisk analyse er en kategori for sig selv, og der er mange forskellige strategier og metoder under strategien, men den kan være med til at forstærke udviklinger i aktiekursen. Når en aktie når visse niveauer, kan det være en selvopfyldende profeti, hvis f.eks. mange tekniske analytikere mener, at den skal falde til kurs 180, hvis den når 200.

Når en aktie bliver tilpas billig, f.eks. målt på P/E og P/B, kan det gøre den interessant for value-investorer, og det kan hurtigt give en positiv udvikling i aktiekursen. 

Kort fortalt er alle kursudsving markedets oversættelse af nyhederne og handlinger. Mens markedet på lang sigt, muligvis, er rationelt er det ikke altid tilfældet på kort sigt. Derfor overrager markedet også tit på nyheder. Du skal passe på ikke at lade dig rive med som investor.

Det er f.eks. når en virksomhed beslutter at udvide aktiekapitalen og lave en emission, vil splitte aktien, får et bud på selskabet mv. Dette er ofte grund til store kursudsving. Det sker f.eks. ofte at en aktie falder meget, hvis man vil udvide aktiekapitalen, hvorimod aktien ofte stiger lidt hvis de vil splitte aktien og stiger meget, hvis de får et godt købstilbud på aktierne/selskabet.


Så hvordan skal du håndtere udsvingene på aktiemarkedet?

  • Vær langsigtet

  • Bevar roen

  • Spred dine investeringer

     

Gennem denne foredragsvideo vil du blive introduceret for, hvad du bør forvente, når du begynder at investere i aktier. Du vil få afklaret, om aktieinvestering er noget for dig, og gennem historien om Mortens rejse mod økonomisk uafhængighed lære af hans erfaringer og fejl. 

Du vil blandt andet blive klogere på
🌟Investeringsstrategier
🌟Relevante nøgletal
🌟Redskaberne det kræver for at komme i gang

Og meget mere. Du kan læse mere om foredragsvideon her.