valueinvestering investeringsstrategi

Bliv klogere på valueinvestering!

Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest succesfulde og sværeste investeringsstrategi, da den kræver en del arbejde og tålmodighed? Jeg vil her gøre dig klogere på, hvad valueinvestering er, og hvordan du kommer i gang.

Kort og godt om valueinvestering

I korte træk går valueinvestorer mod strømmen ved at investere i aktier, der umiddelbart ikke virker interessante, men som har en større indre værdi, end kursen afspejler. Man kan sige, at som valueinvestor ”spiller” du imod det ”effektive” markeds vurdering. Der er mange økonomer og kapitalforvaltere, der ikke tror på, at valuestrategien er mulig. De mener, at det effektive marked uden tvivl afspejler den korrekte værdi af virksomheden i aktiekursen, og at de valueinvestorer der har tjent på strategien, udelukkende har været heldige. Men akademiske undersøgelser viser at det på den lange bane har været en god forretning – selvom vi siden finanskrisen har oplevet at valueaktiernes modsætninger, nemlig vækstaktierne er steget langt mere.

Hvordan valueinvestere du?

Som valueinvestor kræver det, at du gennem research opnår indsigt i virksomheden gennem en fundamental analyse. I analysen undersøger man de kvantitative faktorer, som er de konkrete nøgletal, regnskab og prissætning, og de kvalitative faktorer som er ledelsen, branchen, strategi fremtidsudsigter, osv.

Sådan finder du potientielle valueaktier

Til en start kan du kigge på det nøgletal, der hedder Kurs/Indre værdi (K/I) også kaldet Price/Book (P/B), som viser hvor meget, du betaler for en kroner af virksomhedens egenkapital.

  • K/I / P/B = 0,5 kroner – Du betaler 0,5 krone for 1 krones egenkapital

Du får altså mere virksomhed for pengene ved en lav K/I, og dette skyldes, at markedet ikke tror på, at virksomheden kommer til at vækste i fremtiden. Denne mistillid kan for eksempel skyldes en dårlig ledelse, forældede produkter, eller at markedet overreagerer. Her gælder det som valueinvestor at forsøge at gennemskue markedets vurdering og se potentialet i virksomheden.

Det næste nøgletal du bør kigge på, er Price/Earning (P/E), som viser, hvor meget du betaler for en krones overskud.

  • P/E = 15 kroner – Du betaler 15 kroner for 1 krones overskud

For at sætte disse tal i perspektiv i forhold til om det er en god investering, kan du sammenligne det med markedets gennemsnit og konkurrenternes nøgletal.

Der er mange flere nøgletal man kan se på, men disse er to af de vigtigste.

valueinvestering investeringsstrategi

Hvordan finder du ud af, om det effektive marked har gjort uret?

Du har nu kigget på K/I / P/B og P/E, og kender dermed markedets vurdering af aktien. Nu skal du finde ud af, om disse tal stemmer overens med virkeligheden. Først kan det være en ide at læse om virksomhedens historie, og hvilke fremtidsplaner de har i pipeline.

Ved at kigge på virksomheden årsrapport, som du typisk kan finde under investor relations på deres hjemmeside. Den viser hvordan driften er i virksomhed og hvor finansielt stærke de dermed er, hvis der kommer en krise, eller de har brug for penge til at udvikle virksomheden. I rapporten er der typisk også forskellige beretninger om fortiden, fremtiden, strategi og CSR mv.

Dernæst kommer de mere bløde faktorer, såsom ledelsen og dens track record, strategien for virksomheden og om de tidligere har kunne nå deres strategiske mål. Hvordan er virksomhedens produkter, også ift. konkurrencen? Hvad er fremtidsudsigterne for markedet og virksomheden?

Når du har undersøgt disse tre ting, er der kun en ting tilbage. Vurderer du, at virksomheden er sund og fornuftig med gode fremtidsudsigter?

valueinvestering investeringsstrategi

Til sidst - Hav tålmodighed!

Valueinvestering er en langsigtet strategi og historien viser, at strategien slår markedet, selvom du måske ikke rammer de aktier der stiger allermest. Man kan også sagtens vælge en strategi, hvor man har både valueaktier, vækst aktier og evt. andre tilgange i porteføljen.

Det er også en mulighed at investere i investeringsforeninger, som har fokus på valueaktier, hvis du gerne vil investere i valueaktier, men ikke selv ønsker at lave den dybere analyse. Dog skal det nævnes, at valuefonde ofte er aktiv styret, og har derfor en højere omkostning, på typisk ca. 1,5-2%, sammenlignet med en passiv styret fond.

valueinvestering investeringsstrategi

Jeg håber, du er blevet klogere på, hvad valueinvestering er, og måske har fået blod på tanden til at komme i gang. I så fald kan du i min foredragsvideo “Lær at vælge de bedste aktier” få en mere detaljeret gennemgang af, hvordan du udarbejder en fundamentalanalyse. Du kan læse mere om foredragsvideoen ved at trykke på linket herunder.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest