Børneopsparing: Investér i dit barns fremtid skattefrit

Vil du gerne give dit barn en god økonomisk start på livet? Det kan du gøre med en børneopsparing, hvor al gevinst og afkast er skattefrit i opsparingsperioden – dvs. indtil barnet er fyldt 21 år. Jeg vil i denne artikel give dig forskellige bud, hvorpå du kan forvalte dit barns børneopsparing og opnå størst mulige gevinst. Det er nemlig ikke lige meget, om pengene står kontant på en konto, eller er investeret.

børneopsparing investering

Hvordan fungerer en børneopsparing?

Du må indsætte 6000 kr. årligt på en børneopsparing, indtil der er indbetalt 72.000 kr. i alt. Her er det vigtigt at nævne, at hvert barn kun må have én børneopsparing. Til gengæld må du gerne investere pengene, hvor al afkastet og renten vil være skattefrie for hele opsparingsperioden. Bedre skatteregler finder du altså ikke! Ved at indbetale de 6000 kr. tidligt, investere undervejs og lade opsparingen stå længst muligt (21 år), har pengene de bedste forudsætninger for at vokse.

Så hvordan skal pengene forvaltes?

Såfremt pengene står kontant, og der er blevet indbetalt 6000 kr. pr. år, så vil de blot få ca. 0% i rente. Det betyder, at når man fratrækker inflation, bliver pengene mindre værd. Vælger du derimod at investere pengene undervejs, så vil dit barn kunne forvente en saldo på hele 140.000 kr. – hvilket er 68.000 kr. mere! Du skal bare være opmærksom på, at der selvfølgelig også er en risiko for tab, hvis du får investeret i noget ”forkert”. Men husk, at hvis du vælger at beholde pengene kontant, er skattefriheden ikke en fordel med de lave renter. 

Hvad hvis man vil indsætte mere end 6000 kr. årligt?

Vil du give dit barn/barnebarn mere end det skattefrie beløb som forskud på arven, men samtidig undgå bankernes negative renter, så skal du kigge på en ”fri opsparing”. Med denne opsparingsform er der andre skatteregler gældende. Som udgangspunkt skal kontoen oprettes i barnets navn, og herefter skal regler for arveforskud følges. I 2021 må du årligt give 68.700 kr. skattefrit i gave – er beløbet højere betales en gaveafgift på 15% af det overskydende beløb. Dernæst er det meget vigtigt, at du noterer, at de 6000 kr. fra børneopsparingen skal trækkes fra, således at man årligt må indsætte 62.700 kr. opsparingskontoen. På den måde er du sikker på at undgå et skattesmæk. Pengene må ligeledes også investeres.

God mulighed for at investere

I 2019 indførte regeringen en ”aktiesparekonto” med det formål at gøre aktiekulturen mere udbredt blandt alle danskere. I stedet for de 27% du skal betale i skat for dit afkast, kan du med denne nye konto nøjes med at skulle betale 17%, så længe du holder dig indenfor beløbsloftet, som ligger på 102.300 kr. Ligeledes kan du til enhver tid trække pengene ud, hvis du står og mangler dem, og banken sørger for indberetninger til SKAT.

investering børneopsparing

Har du aldrig investeret før, og ved ikke, hvor du skal starte? Så synes jeg, du skal se min foredragsvideo: ”Kom i gang med aktier”. De vil give dig en grundlæggende viden, så du har de bedste forudsætninger for at komme i gang. Du finder videoen ved at klikke på knappen herunder.

God fornøjelse.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest