Hvilken aktietype passer til dig?

aktietype investere portefølje

Påtænker du at begynde at investere i aktier, eller er du måske allerede investor, men ønsker at optimere din portefølje? Så er der flere ting, du skal gøre dig overvejelser om.

Det første punkt i din rejse som aktieinvestor, er at blive bevidst om din egen risikovillighed i dine investeringer. Har du is i maven, eller er du mere til det sikre valg? Det skal du først og fremmest gøre dig overvejelser omkring, da det har en betydning for, hvilke typer aktier, der passer bedst til dig.  

Hernæst er det vigtigt at sætte sig ind i de forskellige typer af aktier. Dette kan give dig et overblik over, hvilke der skal være en del af din portefølje. Jeg har gjort det nemt for dig at få et overblik. Tryk på de nedenstående elementer og bliv klogere på de forskellige aktietyper:

Den første type jeg vil fortælle dig mere om, er den cykliske aktieDenne type aktie er den følsomme af slagsen. Med dette menes der, at der er tale om aktier i selskaber, som er følsomme og letpåvirkelige ift. samfundsøkonomien. I nedgangstider skærer forbrugerne og virksomhederne ned på forbruget og omvendt i opgangstider. Dette gør at denne aktie vil stige og falde i takt med økonomiens udvikling. Nogle eksempler på cykliske aktier er mineudstyrsvirksomheden FLSchmidt, da investering i mineproduktion stopper i en lavkonjunktur. Det kunne også være bilproducenter som Hyundai, BMW eller lign., som også oplever faldende efterspørgsel fra forbrugerne i en krisetid.

Den næste type aktie jeg vil fortælle dig mere om, er den defensive aktie, som er den cykliske akties modsætning. Denne type er ikke særlig følsom overfor økonomien i samfundet. Der er tale om selskaber, der sælger produkter, som forbrugerne har behov for, ligegyldigt om det er op- eller nedgangstider. Det betyder at de defensive aktier er meget stabile uden særlige udsving. Nogle eksempler på defensive aktier er medicinalvirksomheder som Novo Nordisk, som laver livsvigtig medicin, som mange mennesker ikke kan undvære. Det kunne også være virksomheden Nestlé, der sælger fødevarer, og som du køber varer fra hver gang du handler ind.

Den tredje, ud af i alt fire, aktier jeg vil fortælle dig nærmere om, er vækstaktienSom navnet indikerer, er der her tale om en aktietype, som der forventes høj vækst af. Det kan f.eks. være selskaber, som der forventes store ting af i fremtiden; teknologivirksomheder, medicinal-virksomheder eller andre med særligt patent eller teknologi. Her skal man som investor sætte sig ind i markedet og selskabet bag samt have is i maven. Dertil skal du bevare troen på, at der i fremtiden opnås en høj vækst, ellers har man betalt for høj en pris. Nogle gode eksempler, som er meget aktuelle ved udgivelsen af denne artikel er f.eks. Tesla og Netflix.

Den sidste aktie, jeg vil fortælle dig om, er valueaktien.
Denne aktietype er en aktie, der er billigt prisfastsat grundet dårlige vækstudsigter. Grundene kan eksempelvis være et dårligt regnskab fra selskabet, dårlig omtale eller fordi aktien tilhører en kedelig sektor uden for mediernes rampelys. For denne type aktie forventes der ikke længere den store vækst fra investorerne. Det kan lyde utænkeligt, at denne aktie er en, der er værd at investere i, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Dette skyldes den lave pris ikke nødvendigvis stemmer overens med værdien i selskabet, hvilket kan gøre, at aktien vil stige i pris senere hen.  

Det skal dog siges, at den moderne fortolkning af en value-aktie snarere end ovenstående handler om at finde kvalitet og gerne vækst, men til en fornuftig pris. Der er altså i virkeligheden to dele af value-aktier; den gammeldags klassisk billige og den moderne som reelt handler om værdi for pengene, snarere end lav pris.

Aktuelle eksempler på valueaktier, kunne være bankaktier, bilproducenter, Matas eller forsikringsselskabe.

Det er nu op til dig at beslutte, hvilke typer af aktier, der passer til din egen risikovillighed, så du kan få den aktieportefølje, der er kompatibel med dig.

Jeg ønsker dig held og lykke på din investeringsrejse!

Mangler du et springbræt til at komme i gang med aktier? 

Få afklaret omkring hvorvidt aktier er noget for dig og få de rette værktøjer til at komme godt i gang –  Lige når det passer dig! Gennem mit online foredrag “Kom i gang med aktier” får du blandt andet:

✔️ Den grundlæggende viden
✔️ Introduktion til strategier
✔️ Værktøjer til at kommer i gang
✔️ Overblik over relevante nøgletal
✔️ Erfaring gennem Mortens fejl og succeser

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest