Hvor meget skal man spare op? Hvis man vil opnå økonomisk uafhængighed

økonomisk uafhængighed

Beslutningen om at opnå økonomisk frihed eller økonomisk uafhængighed.

Når man tager en beslutning om at blive økonomisk uafhængighed, så kommer det ikke af sig selv – og det er ikke nemt. Det kræver disciplin, og ikke mindst derfor er det en rigtig god idé at sætte en fast procentsats af din indtægt efter skat af til opsparing.

Hvor meget sparer jeg op?

Da jeg var 20 år gammel, havde jeg arbejdet og investeret i lang tid ift. min alder – men jeg brugte også alt for mange penge, så jeg var god for et rundt 0! På det tidspunkt lavede jeg en regel: En regel om at jeg mindst skulle spare 50%, af det jeg tjente efter skat op. Det var krævende, men det lykkedes – og i dag sparer jeg faktisk ca. 80%, af det jeg tjener op og videre-investerer det. Du skal nemlig huske, at det du sparer op, også skal investeres.

Min personlige anbefaling vil være, at du laver en regel om at spare 20-50 % op af din indtægt, hvis du virkelig vil gå efter at blive økonomisk uafhængig. Men i virkeligheden er der mange varianter. Den gode gamle tommelfingerregel er jo, at man skal spare 10% op af det man tjener – og det er bedre end ingenting, men det er ikke, det der gør dig økonomisk uafhængig – til gengæld kan det godt være med til at give dig en økonomisk frihed, som er tilstrækkeligt for mange mennesker.

Guide til procenterne

Her er en lille guide:

Du opbygger ekstra frihed, og får lidt kontrol over dit liv - Men friheden når du nok først omkring pensionsalderen.
10%
Du opbygger dine investeringer effektivt, og kan nok gå på pension 10- 20 år før de fleste.
20%
Du er på fast track, og suser forbi den ene opsparings-milepæl efter den anden. Faktisk er det ikke usandsynligt, at du kan blive økonomisk uafhængig indenfor 10-15 år.
50%
Ludacris mode! Med denne opsparingsprocent bliver du økonomisk uafhængig….. Vent… Nu! Hastigheden vil her være meget høj.
80%

 

Så nu er spørgsmålet, hvor hurtigt det skal gå, og hvor ambitiøs du er omkring den økonomiske uafhængighed?

Hvordan skal du spare op?

Vigtige ting når du sparer op:

  1. Betal dig selv først. Dvs. at du laver en automatisk overførsel til en opsparingskonto eller dit aktiedepot hver d. 1. i
    måneden – På den måde bliver du ikke fristet til at bruge pengene alligevel.
  2. Du kan hæve dine indtægter ved at tage lidt overarbejde, et ekstra job, sælge ud af dine ting derhjemme, starte en webshop eller mange andre ting.
  3. Du kan også vælge at være sparsommelig og tjekke alle dine udgifter og skære de ting fra, som ikke giver dig allermest glæde.
  4. Men det bedste er, hvis du kan gøre begge dele – Så er du på vej mod fast track.

Om man vælger at spare sig til opsparingen eller arbejde sig til opsparingen, betyder ingenting, men der vil komme et tidspunkt, hvor du ikke længere kan spare flere penge uden, at det går ud over din livskvalitet. Det handler nemlig i bund og grund om at få mest glæde og lykke ud af sine penge. Derfor vil den enkelte også altid være nødt til at vurdere om frihed,
materielle ting eller prestige er vigtige? Og hvor vigtige de er?

Husk at det kræver en indsats, og at det til tider er hårdt at arbejde imod økonomisk uafhængighed, men at friheden, når man når dertil, til gengæld er fantastisk. Til slut skal du også huske, at investere de penge du
opsparer – På et tidspunkt skal pengene jo helst arbejde for dig i stedet for omvendt.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest