Hvilken ejendomstype skal du investere i?

Når du skal investere i ejendomme, skal du gøre dig mange overvejelser – en dem er f.eks., hvilken ejendomstype du skal vælge. Du skal bl.a. overveje, hvilken type du har råd til samt,  hvad der passer bedst til dig og din strategi. 

I denne artikel vil du få et overblik over forskellige typer af ejendomme samt viden om, hvad du skal være opmærksom på ved hver enkelt ejendomstype.

6 Ejendomstyper

En hel udlejningsejendom

Dette er den mest normale investeringsejendom. Nemlig en helt traditionel udlejningsejendom med alt mellem to og et næsten uendeligt antal lejligheder. Denne ejendomstype er den mest eftertragtede.
Man kan nemlig både opnå stordriftsfordele på ejendomsadministration og vedligeholdelse. Man slipper også med færre låneomkostninger og handelsomkostninger, fordi der er tale om større investeringer. Derudover kan man også selv bestemme, hvad der skal ske med ejendommen, i modsætning til nogle af de andre ejendomstyper.
Så dette er ikke uden grund den oplagte favorit!

Ejerlejlighed

Ejerlejligheder har én stor fordel over en hel udlejningsejendom, eller faktisk to! Man kan typisk komme i gang for et mindre beløb, og det betyder, at flere nye og mindre investorer kan være med. Samtidigt varetager ejerforeningen ofte de fleste administrative og vedligeholdelsesmæssige opgaver på ejendommen.

Det negative er dog, at du skal blive enig med “Jørgen, Alice & Inger” om alt fra farven på udhængsbrædder, cigaretskodder, støj og andet. Men det er et fint sted at starte – og det gjorde jeg også selv.
Det skal dog siges, at særligt interessante investeringer også kan være at finde blandt restlejligheder, hvis sælger er motiveret til at give dig rabat på den sidste klump lejligheder.

Parcelhus / Villa

Det er sjældent at parcelhuse, eller villaer om man vil, er særligt interessante investeringer.
Det skyldes særligt 3 faktorer: Mere bøvlet og tungere administration (mange flere adresser) og dyrere vedligeholdelse, da du pludseligt kun har et lejemål under taget! Den sidste, og ofte værre grund, er, at bankerne og Finanstilsynet sjældent er særligt positive omkring udlejning af 1-families huse. Derfor vil du sandsynligvis før eller siden opleve finansierings- og vurderingsproblemer.

Rækkehus

Rækkehuse er næsten alle steder i landet særdeles attraktive. Det gælder både i store byer og i yderområder. Derfor kan de være en rigtig god investering. Her gælder lidt af den samme Device: At en hel klump er bedre end et enkelt. Dog ser man ofte et rækkehus mere som en lejlighed end et 1-familieshus. Det egner sig altså generelt bedre til investeringsformål.

Andelsbolig

Denne er simpel: NO GO! Ofte må man slet ikke udleje og ellers i al fald ikke tjene på udlejningen. Det giver kun mening til egen bolig – ikke til investering.

Ideél anpart

Det er en afart af ejerlejlighederne, dog med en større solidarisk (fælles) hæftelse, hvorfor man mere bliver “gift” økonomisk med de andre ejere. Derfor ligger prisen på disse lejligheder ofte 10% under ejerlejligheder, om end der kan være forskelle afhængigt af, hvor i landet vi kigger.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest