6 steps til din drømmebolig
I forbindelse med et boligkøb er der en række ting, som du skal være opmærksom på. Jeg har i denne artikel skitseret de seks grundlæggende steps, som du kan bruge som en guide til, når du skal købe din drømmebolig. Denne artikel vil klæde dig på, så du får styr på processerne lige fra jagten på boligen, til du sidder som boligejer.
Der kan være mange årsager til, at man begynder at kigge på en ny bolig. Behovet kan opstå ved familieforøgelse, nyt job eller noget helt tredje. Men inden du påbegynder boligsøgningen, er det en god idé, at du sætter dig ned, og laver et budget, inden du kontakter din bank.
Når du har fået fastlagt dit budget, er det tid til at kontakte banken, for at finde ud af, hvad du kan låne. Banken vil fastsætte dit køberbudget ud fra din nuværende job- og boligsituation samt, om du har gæld mm. Med disse oplysninger vil banken vurdere din situation og vende tilbage med et vejledende køberbudget. Der er ikke noget facit på, hvordan dette udregnes, men du kan maksimalt regne med en gældsfaktor på 3,5-4,5.
Eksempel:
Din årlige husstandsindkomst er 900.000 kr., det betyder, at du som hovedregel maksimalt kan låne 4.050.000 kr. (900.000 x 4,5 = 4.050.000 kr.)
Har du gæld til f.eks. bil eller SU-lån, skal du trække dette beløb fra dit køberbudget.
Desuden skal du tage højde for, at de fleste banker kræver 5-10 % i udbetaling dvs. for, at du kan købe for 4.050.000 kr., skal du måske kunne lægge 202.500-405.000 kr.
Når du har dit køberbudget, kan du gå i gang med boligsøgningen på et realistisk grundlag. For der er jo ingen grund til, at du forelsker dig i en penthouselejlighed, hvis du alligevel ikke har råd. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad du helt præcis søger, og hvilke behov boligen skal dække indenfor dit budget. Skal du/I have børn indenfor den nærmeste fremtid, vil det være en god idé at kigge efter f.eks. et rækkehus, så du ikke skal slæbe barnevogn m.m. op på tredje sal. Eller har du en presset hverdag, vil det heller ikke give så meget mening, at du køber en bolig, der trænger til en gennemrenovering, før den bliver beboelig.
Boligen er fundet:
Når drømmeboligen er fundet, ligger der et stort undersøgelsesarbejde foran dig – inden du køber boligen. Der kan det være en god idé at have en byggesagkyndig eller køberrådgiver med ud at kigge på huset, så det kan gennemgås for fejl og mangler, og hvad der evt. skal udbedres.
Der skal eksempelvis kigges på salgsopstilling og tilstandsrapporter, så du kender boligens byggetekniske og energimæssige tilstand, så der ikke dukker ubehagelige overraskelser op, efter du har købt boligen.
Skulle alt alligevel se ok ud, kan du for en sikkerhedsskyld indgå en aftale med sælger om at tegne en ejerskifteforsikring.
Det er en sikkerhed for begge parter, da du som køber kan købe din nye bolig med ro i maven, og sælger hæfter ikke økonomisk for, hvad end der skulle opstå af skjulte fejl.
Købsaftalen indgås:
Når du endelig har besluttet dig for at købe boligen, og du er blevet enig med sælger, skal der indgås en købsaftale, som er den endelige kontrakt mellem sælger og køber. Det er den, der er gældende, hvis der senere hen skulle opstå uenigheder i forbindelse med salget.
Købsaftalen bliver udarbejdet af ejendomsmægleren, som sender den til dig. Her er det en rigtig god idé at have en advokat inde over, som kan rådføre dig juridisk. Siger advokaten god for boligen, skal begge parter underskrive. Skulle du gå hen og fortryde dit køb, har du op til seks hverdage til at fortryde – du skal blot betale en procent af købssummen til sælger. Sælgers underskrift er derimod bindende, og kan ikke trække salget tilbage.
Så snart bolighandlen er endelig, skal den berigtiges. Dette betyder i praksis, at handlen kan gennemføres i overensstemmelse med de aftalte vilkår i kontrakten. Dernæst bliver der udformes et elektronisk skøde, som begge parter skal signere, før købesummen bliver frigivet til sælger.
Finansieringen:
I forbindelse med finansieringen er det vigtigt, at du søger rådgivning hos din købermægler eller i en bank, så du ved, hvilke boliglån du kan tage. Der findes et hav af lånetyper, som hver især er tilpasset de forskellige situationer, man som køber kan stå i alt efter ens livssituation: job, alder, gæld eller lignende.
Oftest optager du som køber, nye lån i den bolig du køber, hvorfor sælgers eksisterende lån derfor bliver indfriet. Af og til kan det betale sig for begge parter, at køber overtager sælgers allerede eksisterende lån i forbindelse med handlen. Det er din bank, eks. din økonomirådgiver, der bedst kan rådgive, hvilken løsning der passer bedst til dig. Banken er dog ikke upartisk.
Inden overdragelsen:
Alt er faldet på plads: købsaftalen, fortrydelsesfristen er overskredet og finansieringen, og der mangler kun overdragelse af nøgler, så du kan flytte ind i dit drømmehus.
I perioden op til overdragelsen er det sælger, der hæfter for evt. skader, der kunne opstå – hvorfor han er forpligtet til at aflevere boligen i præcis samme stand, som du så den i sidst, inden du underskrev købsaftalen. Ligeledes skal der i slutningen af handlen udfærdiget en refusionsopgørelse, hvor der f.eks. opgøres ejendomsskatter og andre betalinger vedr. ejendommen. Typisk fremgår det af købsaftalen, hvornår denne finder sted.
Overdragelsen:
Inden du overtager nøglerne, skal der styr på det formelle i forbindelse med skødet og eventuelle gældsovertagelseserklæringer. Desuden skal du have tegnet en forsikring for ejendommen. Forbrugsmålere aflæses på varme, vand, el mm. som gives videre til ejendomsmægler.
Til slut inden sælger afleverer nøglen skal der videregives praktiske informationer om boligen, som f.eks. om kloak og varmesystemet, hvor også ejerskiftet anmeldes til forsyningsselskaberne.
Når alt er på plads, får du udleveret nøglerne af sælger, og du er nu officielt blevet boligejer.
Kort opsummeret betyder det altså, at du skal:
- Kende dine behov og gå i banken
- Finde drømmeboligen
- Gennemgå Boligens stand
- Vælge finansieringsformen
- Ordne praktiske ting inden overtagelse
- Få nøgler overdraget