Hvordan skal man begå sig på aktiemarkedet under covid-19?

aktiemarkedet covid-19

Aktiemarkedet bløder, og covid-19 raser, mens panikken spreder sig blandt investorerne.

Det er efterhånden længe siden, den sidste store krise rasede. Mange investorer har ikke oplevet en nedtur, som den nuværende.

Er du begyndt at investere inden for de sidste 10 år? Så har du måske haft vinden med dig. Jovist der har været et par slag hist og her, men intet der måler sig med finanskrisen. Startede man med at investere før 2008, har de sidste 10 års medvind, med al sandsynlighed gjort krisen til et fjernt minde.

I denne tid er de fleste investorers porteføljer hårdt ramt! På kort tid er de blevet reduceret meget. Det kan være hårdt at se sine aktier falde så hurtigt i værdi, men når nedturen først er indtruffet, er der ikke så meget at gøre. Det kan være farligt at gå i panik.

Så derfor skal man starte med at slå koldt vand i blodet. Al erfaring viser, at markederne kommer op igen. Dernæst er markedet på nuværende tidspunkt i en tilstand af panik, hvor logikken er sat på side­linjen. Det gør det utroligt uforudsigeligt og volatilt. Selvom det dog ikke betyder at vi nødvendigvis er på bunden.

Når markedet er i panik, og man oplever store fald på sine aktier, handler mange mennesker ofte im­pulsivt og panisk, samt afviger fra deres normale strategi. Det kan føre store konsekvenser med sig, som man helst skal være foruden.

I denne artikel kommer jeg med nogle råd til at navigere i markedet, så man undgår de mest ubehagelige konsekvenser.

Hvilken knap trykker du på? Sælg eller køb?

Skal man så sælge eller købe nu? Det er umuligt at vide, om markederne forsætter ned, eller om de går op herfra. Hvis nogen påstår, at de ved det, lyver de! Men man kan selvfølgelig altid have sin egen ide om, hvad der vil ske.

En ting skal dog slås fast: Det er meget svært at time markedet, hvis ikke helt umuligt. Derfor skal man ikke regne med, at man kan købe på bunden. Og det er ikke en disciplin, jeg anbefaler man giver sig i kast med.

Hvis man ikke ved, om markedet går op eller ned, og man ikke skal prøve at time det, hvad gør man så?

Hold fast i din strategi! Det er mit allervigtigste råd, jeg kan komme med. Lad være med at foretage impulsive beslutninger, tænk rationelt og langsigtet. På den måde er du allerede meget langt i forhold til at komme godt igennem dette Covid-19 marked.  

Når det er slået fast, vil jeg herunder komme med nogle råd:

Man kan selvfølgelig altid sælge ud af sine aktier for at begrænse ens tab, eller sikre noget gevinst. Man skal bare huske på, at der også er en risiko ved ikke at være i markedet. Du når sandsynligvis ikke med på vognen, når markedet bunder.

Hvis man vælger ikke at sælge, skal man så købe? Når kurserne falder, bliver aktierne billigere, og man kan se det på den måde, at der er udsalg på aktiemarkedet. Det giver god mulighed for at købe nogle aktier til en rigtig god pris, men det kan også være en god idé at opdele købene. Så alt ikke bliver købt på en gang.

Hvis man vælger at købe, skal man være klar over risikoen. Ingen ved, hvilken retning markederne ud­vikler sig i over de kommende uger, og der er en sandsynlighed for, at markederne vil fortsætte ned.

At købe i et faldende marked, kan bestemt være en fordelagtig strategi, som Warren Buffett også siger ”Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful”

Når man køber aktier i et faldende marked, skal man ikke alene købe af den grund at aktien er blevet billig. Lad være med at tage impulsive beslutninger, tænk dig i stedet om.

Find nogle kvalitetsvirksomheder der er blevet hevet med ned i faldet, som på langt sigt har gode ud­sigter. Tænk langsigtet og spørg dig selv: ”Vil virksomheden eksistere og tjene penge om 5 – 10 år? Passer den ind i de megatrends vi ser i samfundet, så som grøn omstilling, øget velstand i Asien og digitalisering? Er det en virksomhed, med en solid økonomi, der kan finde ud af at tjene penge? Er prissætningen fornuftig?”
Hvis du kan svare ja til de spørgsmål, er der en god mulighed for at aktien på langt sigt kan være et godt køb.

Igen vil jeg minde om at ingen ved hvornår bunden er nået. Så køb op løbende, på den måde spreder du din risiko og mindsker sandsynligheden for at købe for meget på det forkerte tidspunkt.

Spred dine investeringer, for at sprede din risiko. Ingen ved med sikkerhed hvilke konsekvenser alt dette vil føre med sig, og hvor stor betydning det vil have for de forskellige sektorer og virksomheder. Derfor er det en rigtig god ide ikke at have smidt alle sine penge på få heste, da der er en sandsynlighed for at nogle virksomheder ikke vil kunne klare Corona-tiden.

Ingen kriser er ens

Alle kriser er forskellige, og det er derfor svært at tage ret meget med sig fra den ene krise til den næste. Men i alle kriser er det vigtigt at holde hovedet koldt, tænke rationelt og langsigtet.

En krise giver til gengæld en rigtig god mulighed for at lære sig selv at kende som investor. Så brug dine kræfter på at analysere dig selv, hvordan du agerer under en krise og de følelser der opstår når aktierne falder. Har du begået fejl? Er det svært at holde strategien? Brug det til at stå stærkere i fremtiden og skriv dine tanker ned, så du efter krisen kan overveje om det skal ændre din investeringsstrategi.

Husk at der gennem tiden har været mange kriser og at markederne er altid kommet sig igen, så selvom det kan blive en regulær krise og større recession vi er på vej ind i, viser alt statistik at markederne vil finde sin vej fremad og igen stige til nye højder, men hvornår markederne vender, er der dog ingen der ved.

Key take-aways

  • Invester langsigtet
  • Spred dine investeringer ud
  • Invester løbende
  • Lad være med at prøve at time markedet
  • Lær dig selv at kende
  • Hold fast i din strategi
  • Notér
  • Tænk fremad

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest