Aktieanalyser
Når du investerer i aktier, eller gerne vil i gang med at investere i aktier, er det vigtigt at vide, hvordan du vil gribe det an. Der er mange måder at finde ud af, om en aktie er en god investering. I dette nyhedsbrev vil jeg introducere dig til to metoder.
To af de mest udbredte metoder er; teknisk analyse og fundamental analyse. Disse metoder gælder for dig, der selv vil vælge dine aktier og udover penge, også investere din tid. Alternativt kan du benytte dig af en indeksfond eller i nogle tilfælde en investeringsforening.
Jeg vil nu gennemgå de to analyseformer og kort opsummere fordele og ulemper ved begge metoder. Så du kan blive klædt på til at gå i gang med at analysere aktier, og dermed minimere risikoen ved din investering.
Hele formålet med at lave teknisk analyse af en aktie, er at time sit køb og salg for at opnå den bedst mulig investering med højst muligt afkast. Filosofien bag denne metode er, at al den information du har brug for, for at kunne komme i gang, ligger i kursgrafen for den enkelte aktie – der skal altså kigges på kurshistorien og prisudviklingen. Dette kan bl.a. være en metode som candlesticks på rå prisgraf, andre metoder er f.eks. glidende kursgennemsnit, RSI mv.
Fordelene ved denne metode er, at du nemt kan danne dig et overblik, som investor, ved at kigge på grafen for aktien og se udviklingen. Det kræver dog, at man bruger nogle gode værktøjer.
Ulempen ved denne metode er, at du ikke får en bagvedliggende viden om selskabet bag aktien, og derved kun kigger på historikken for aktien.
Nogle investorer kombinerer teknisk analyse med den næste mulighed, fundamental analyse. Så man ser på, om selskabet grundlæggende er fornuftigt, og så bruger den tekniske analyse til timingen.
Overordnet er der dog ikke det store akademiske belæg for, at teknisk analyse virker, retfærdigvis skal det dog siges, at teknisk også består af over 100 forskellige tilgange.
Akademiske undersøgelser viser dog, at hvis man kombinerer value-investering med momentum (også en teknisk analyse strategi), så giver det et merafkast ift. markedet.
Hvis man vil blive klogere på teknisk analyse og den underliggende psykologi, er Lars Tvedes bog Børshandlens Psykologi en rigtig god inspiration.
Denne analysemetode er til dig, der ønsker at investere tid såvel som penge. Denne metode kræver, at du forud for din investering i en bestemt aktie undersøger selskabet bag, og går i dybden i din informationssøgning. De væsentligste spørgsmål du skal stille dig selv er:
➡️ Tror jeg på produktet, og er det fremtidssikret?
➡️ Tror jeg på ledelsen?
➡️ Er selskabet økonomisk solidt og ikke for gældsat?
➡️ Tror du på selskabets evne til at generere overskud i fremtiden?
➡️ Er prisen for aktien fornuftig?
Fordelen ved denne metode er, at du får en solid og grundig viden om selskabet, så du kan beslutte, om investeringen er god. Ulempen er, at det er tidskrævende, og kræver at du sætter dig ind i selskabet bag.
Det er denne tilgang, jeg selv bruger. Særligt med fokus på det, der kaldes value-investering, hvor man bruger fundamental analyse, som beskrevet herover. Samtidig har analysen et stort fokus på, at man får god værdi for pengene i aktien.
I min optik flytter jeg reelt bare arbejdsbyrden, da jeg bruger meget tid på aktien før og ved købet. Til gengæld beholder jeg aktierne i typisk 5-10 år, og fordi jeg fra starten har sat mig ind i selskabet, er det let at følge med i virksomhedens udvikling.
Fælles for begge metoder er, at de giver dig en bedre forudsætning for, hvilke aktier du skal vælge at investere i. Det handler blot om, hvad du mest er til. Jeg bruger ikke teknisk analyse, men alene den fundamentale tilgang.
Foredragsvideo - Lær at vælge de bedste aktier
Vil du lære at vælge de bedste aktier? Så bør du se denne foredragsvideo, hvor du vil lære om analyseformen fundamental analyse. Få viden om de fordele og ulemper, der er ved aktieanalyser og få redskaberne til at vælge de bedste aktier. Morten gennemgår analyser af udvalgte aktier ud fra sine 16 års erfaringer med value-investering.