Hvordan tjener du på aktier, og hvilke risici er der?

I denne artikel ser vi på, hvorfor det kan være en rigtig god idé at investere sine penge, hvordan du kan tjene gode penge på det, risiciene samt hvordan det lige fungerer med skat.

Særligt som situationen er lige nu, hvor flere og flere banker indfører negative renter for privatkunder, som har formuer på deres konti. Dette betyder i praksis, at det ligefrem koster penge at have penge stående i banken, og derved bliver stille og roligt mindre værd.  

aktier risici

Hvordan tjener man så på aktier?

De to metoder hvor du kan opnå gevinst ved aktiehandel, er enten via. stigende aktiekurser eller udbyttet fra en virksomheds overskud.

I praksis fungerer den første metode ved, at du køber en aktie til en given kurs, og så sælger du den igen til en højere kurs. Stigningen fra kursen ved anskaffelsen til den nye kurs ved salget er afkastet.

Eksempel:

Du køber en aktie til 500 kr., og sælger den igen til 600 kr., så er stigningen 100 kr., og du har derved tjent 100 kr. i afkast. Det er denne, der typisk giver dig det højeste afkast, da virksomheder normalt ikke udbetaler hele overskuddet.

Den anden metode fungerer ved, at en virksomhed generer et overskud, og vælger at udbetale dét eller dele af det til aktionærerne. Denne del af overskuddet som aktionærerne får, kaldes for udbytte. Du skal derfor ikke sælge sine aktier, som man skal ved kursstigninger, for at frigøre penge.

I praksis sker det ved at købe en aktie i en virksomhed, der betaler udbytte og eje denne aktie på tidspunktet, hvor udbyttet besluttes. Jo flere aktier du har i virksomheden, jo højere udbytte får du.

Typisk udbetaler virksomheder udbyttet en gang om året, men kan også gøre det oftere. Dette, og i givet fald, hvor meget der skal udbetales, bliver besluttet på generalforsamlingen. Typisk finder udbetalingen sted en gang om året efter generalforsamlingen, men nogle særligt amerikanske virksomheder udbetaler flere gange årligt.

Hvad med risikoen? ​

For at være ærlig så er det bestemt ikke uden risiko, når du investerer i aktier. Dette skyldes, at der kan opstå interne eller eksterne hændelser, som får aktiekurserne til at falde eller stige kraftigt. Dette så vi eksempelvis i foråret 2020, da coronapandemien indtræf.

Risikoen og svingningerne på aktierne varierer – alt efter hvilke virksomheder og brancher du køber i. Eksempelvis er flytrafikken gået i stå i forlængelse af coronapandemien, derfor bør du gøre op med sig selv, om det er en branche, du vil bevæge dig ind i. Du skal derfor købe dig ind i virksomheder og brancher, der passer til den risiko, du tør løbe og kan se et potentiale i.

Men afkast og risiko hænger ofte sammen. Generelt gælder, at jo større afkast du forventer, jo større risiko må du acceptere.

For at mindske risikoen er det meget vigtigt, at du gør et godt stykke forarbejde inden, du begynder din investering. Det gør du ved at undersøge det generelle aktiemarked, sætter dig ind i både virksomheden og branchen. Gør du dét, så har du rigtig fine forudsætninger for at opnå høje afkast, og derved tjene gode penge på dine investeringer.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest