Platforme til aktiehandel

aktier platform

I denne artikel vil jeg komme ind på, hvilke forskellige platforme der findes samt fordele og ulemper ved hver enkelt. Rigtig mange spørger mig ”Hvilken aktie platform skal jeg handle på?”. Og jeg forstår godt, at de er tvivl, for der ér mange forskellige udbydere. Selv dem der allerede har købt deres første aktie, kan blive i tvivl, om den de nu har valgt, er den rigtige. Men det skal ikke afholde dig fra at investere. Det kræver langt mere mod at tage selve beslutningen om at komme i gang med at investere end blot at vælge platform. Overordnet findes der tre slags platforme, og dem uddyber jeg nedenfor i fanerne. 

Det er den nemme løsning, fordi du allerede er kunde i din bank, og kender din bankrådgiver. Det kræver derfor kun et opkald til din rådgiver, og så bliver der oprettet et depot til dig. Derudover kræver det ikke et nyt login, da du tjekker din lønkonto, lån mm. samme sted, som dit depot vil ligge.

Den er meget overskuelig, men det har også sine begrænsninger. Typisk er analyserne meget begrænsede og informationer omkring aktien basale, og indeholder intet dybdegående.

Dog skal du være opmærksom på, at banken ofte tager både et gebyr for, at man har et depot samt kurtage, når du handler med aktierne. Du kan finde priserne på din banks hjemmeside.

Fordele:

– Du er allerede kunde, og kender din bankrådgiver

– Nemt

– Du kender allerede netbank

Ulemper:

– For simpel

– Høje gebyrer og kurtage

– Begrænset

Vi taler her om platforme som Nordnet og Saxo Investor, hvor du kan handle med aktier, indeksfonde mm. De er billigere end banken, og har langt flere værktøjer og analyser tilgængeligt, som gør det muligt, at du selv kan sidde og overvåge dine aktier. Samtidig har nogle af disse platforme en funktion, hvor man kan sidde og skrive med andre investorer og se deres portefølje. 

Saxo er det muligt at oprette en aktiesparekonto samt at handle på mange flere forskellige børser. Den mulighed har du ikke på Nordnet, men til gengæld kan man oprette en månedsopsparing, og de tilbyder studierabat.  Jeg bruger selv Nordnet, men jeg overvejer at blive kunde hos Saxo også som supplement – mest fordi det har irriteret mig, at jeg ikke kan handle på lige så mange børser på Nordnet, og så har de ikke aktiesparekonto som sagt. 

Det kan være besværligt og tidskrævende at finde ud af, hvordan platformene fungerer, da der er mange udbydere på markedet. Jeg vil råde dig til, at du finder ud af, hvad dine behov er, inden du begynder at vælge platform. 

Fordele:

– Indgiver oplysninger til SKAT

– Selv handle og overvåge sine aktier

– Lavere kurtage end banken

– Analyser tilgængeligt

Ulemper:

– Besværligt og tidskrævende at sætte sig ind i

– Mange udbydere at vælge imellem

Der findes rigtig mange forskellige af disse platforme. Nogle er gode, og andre er mindre gode. Den meste kendte er Etoro.  De forskellige platforme svinger meget i pris, kvalitet og funktioner, derfor bliver denne gennemgang meget overordnet. Fælles for dem alle er, at de er billigere i forhold til din bank og de danske platforme, fordi de konkurrerer på pris. Du skal være opmærksom på, at nogle af dem, kan have skjulte gebyrer, og at de ikke indgiver oplysninger til SKAT – det skal du selv gøre.

Til gengæld er flere af dem mere specialiserede og avancerede i funktioner, da de også bruges af professionelle aktiehandlere. Du skal bare være opmærksom på, at de er meget tekniske, og du skal virkelig sætte dig godt ind i, hvordan de fungerer. 

Fordele:

– Lav i kurtage

– Specialiserede

Ulemper:

– Uoverskuelig og besværlig

– Indgiver IKKE oplysninger til SKAT

– Kan være meget risikobetonede

Og nu sidder du sikkert, og tænker: ”Hvilken platform skal jeg vælge?”. Og det forstår jeg godt, for der er mange at vælge imellem. Men her er det vigtigst, at du spørger dig selv, hvad er dine behov? Skal det være nem at gå til? Vil du gerne have muligheden for at tilgå avancerede analyser og grafer, så du kan forstå din aktie? Eller skal den bare være den, der er billigst? Uanset hvad du vælger, så kan du ALTID skifte platform senere hen. Det eneste du skal være opmærksom på er, at der godt kan være nogle omkostninger forbundet med overflytningen. Så hvorfor ikke bare gå i gang?

Foredragsvideo 

Vil du i gang med aktier?
Så bør du se denne foredragsvideo, hvor Morten Bang fortæller om aktieinvestering. Du vil blive introduceret for, hvad du bør forvente, når du begynder at investere i aktier. Morten vil tage dig gennem hans rejse mod økonomisk uafhængighed. Efter dette foredrag vil du have værktøjerne til at komme i gang med at investere i aktier 

 

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nyeste artikler

Bliv klogere på valueinvestering!

Bliv klogere på valueinvestering! Du har måske hørt om strategien valueinvestering i forbindelse med Warren Buffett. Men vidste du, at det både er den mest