De tre bedste finansieringsformer
Finansiering har for de fleste en stor betydning for at kunne komme i gang med at investere i ejendomme og måske for dig, der gerne vil øge dine ejendomsinvesteringer. Men der er forskel på finansieringsformerne, og nogle af dem er mere relevante for dig end andre. Du vil i denne artikel, kunne læse om forskellige finansieringsformer både almindelig og alternativer former, når det kommer til ejendomsfinansiering.
Finansieringsformer til ejendomsfinansiering
Når man investerer i ejendomme, er der typisk 3 almindelige former for finansiering:
Egenkapital
Realkreditlån
Banklån
Jo højere på listen jo mindre risikabel. Det allermest sikre er selvfølgelig selv at finansiere sine ejendomme, og dermed ikke have nogen risiko ift. finansiering. Modsat må vi også erkende, at afkastene bliver langt mere interessante, når vi belåner ejendommene. Derfor vil de fleste ejendomsinvestorer trods alt optage realkreditlån – og det er bestemt heller ikke en dårlig idé. Vi har nemlig i Danmark den, vel nok, bedste og billigste ejendomsfinansieringsmulighed i verden: Nemlig danske realkreditlån. Pt. til ca. 1% fast rente over 30 år – endda med afdragsfrihed.
Det er billigt!
Derfor er min klare anbefaling også, at ejendomsfinansiering skal bestå af 2 ting:
1) Egenkapital
2) Realkreditlån
Når jeg selv investerer i ejendomme, er det ofte i ejendomme i Odense til minimum 5% kontantafkast og med afkast på min investerede kapital på 13-20%. Det skyldes naturligvis gearingen og den billige lånemulighed.
Til gengæld vil jeg altid fraråde, at du belåner din ejendom med mere end realkreditlån på lang sigt. Så når det kommer til banklån, skal det kun bruges til midlertidige ombygninger eller lignende. Medmindre, måske, der er tale om din privatbolig.
Personligt opbygger jeg normalt min ejendomfinansiering, når det er boligudlejningsejendomme sådan her:
Alternative finansieringsformer til ejendomsfinansiering
Men hvis det ikke er lykkedes dig at få lov til at købe ejendomme med den almindelige finansiering, kan det være relevant for dig at overveje, om du har den rigtige bank? Eller om du simpelthen ikke har økonomien p.t. til at investere alene.
Så kan du overveje disse finansieringsformer:
Crowdlending platforme
Partnerskaber
Passive investorer
Den første mulighed crowdlending er typisk væsentligt dyrere end finansiering via realkreditlån og også ofte dyrere end finansiering via banklån. Man skal sammenligne det med banklån, og dermed bør det ikke være en del af en langsigtet finansieringsstrategi, men derimod alene for at kunne realisere et projekt – så f.eks. som et byggelån. Til gengæld vil det være yderst vigtigt, at man er sikker på at opnå realkreditfinansieringen efterfølgende, så man kan indfri dette midlertidige lån.
Den næste mulighed er partnerskaber, og det er en meget udbredt løsning blandt ejendomsinvestorer. Måske går man sammen med en god ven, familien eller forretningspartnere om investering i en ejendom. Det kan skyldes flere ting – både at man tilsammen kan skaffe mere kapital eller, at man kan supplere hinandens kompetencer.
Jeg har selv gjort en del brug af partnerskaber og på baggrund af min erfaring med dem, kan jeg i dag se meget tydeligt, at gode partnerskaber er dem, hvor man supplerer hinanden. Måske med forskellige kompetencer eller måske er den ene pengepersonen, og den anden udfører renoveringerne. Alt i alt er det en super god mulighed, men bagsiden af medaljen er selvfølgelig, at man kan blive uenige – Så ejeraftaler og god kemi er meget afgørende.
Den sidste mulighed jeg vil beskrive i dag, er passive investorer. Måske har du de gode ejendomsinvesteringer men ikke tilstrækkeligt kapital?
Det kender jeg fra mig selv. Ofte siger folk til mig, at jeg skal sige til, hvis jeg en dag finder en interessant ejendom, hvor man kunne investere sammen.
Til det er mit svar altid: “Jeg synes hele tiden, at jeg har interessante muligheder, så derfor må du endelig sige til, hvis vi skal se på muligheden for et samarbejde.” Sådan er det for mange ejendomsinvestorer. Vi har mange gode projekter, men hvert nyt projekt kræver ny kapital. Dette er en god løsning, hvor både den passive investor kan få et godt afkast, og du som ejendomsinvestor samtidigt har mulighed for at realisere flere projektor.
Hvis du er yderligere interesseret i ejendomsfinansiering eller gerne vil lære mere omkring ejendomsinvestering kan du læse mere her