Renoveringscase del 2: Fra nedslidt 2-værelses til eksklusiv 4-værelses

Hvis du endnu ikke har læst del 1, kan den læses her.

Renoveringen

Fordi lejligheden var så medtaget, som den var, så var der heller ikke mange overvejelser omkring, hvor omfattende en renovering der skulle udføres. Når man ejer eller køber en lejlighed, hvor man overvejer at renovere, skal man tænke over, hvor meget højere leje, man vil kunne få efter en renovering – og dermed om det kan betale sig. Men den tankeproces var helt unødvendig her, da vi ikke vil udleje en lejlighed i den ringe forfatning, som den befandt sig i. Det var altså lige til: Alt skulle renoveres! 

Fra 2-værelses til 4-værelses – Optimering af lejlighedens indretning

I den forbindelse var det også oplagt at tænke over indretningen af lejligheden. Der var nemlig tale om en 2-værelses lejlighed med en stor stue og et separat køkken. Når vi totalrenoverer en lejlighed, flytter vi ofte køkkenet ind i stuen. Faktisk så ofte at nogle af vores håndværkere kalder det ”Morten-tricket”.

 

Det tidligere køkken.

At vi vælger at flytte køkkenet skyldes tre ting:
1) At de fleste i dag foretrækker, at køkkenet ligger ifm. stuen fremfor i et separat rum.
2) Fordi et køkken på en væg i en stue faktisk ikke fylder ret meget i rummet, og man får derfor en langt mere effektiv rumudnyttelse.
3) Vigtigst af alt: Så får man også pludseligt et ekstra værelse foræret.

Alene flytning af køkkenet ændrede denne lejlighed fra 2-værelses til 3-værelses med et fingerknips (Eller hvor mange fingerknips der nu skal til at rive et gammelt køkken ned, reparere og så sætte et nyt op – efter at have flyttet installationer – OK! Jeg medgiver: Et fingerknips er det ikke!). Men det betyder faktisk rigtigt meget for lejligheden – især i de
større byer med høje kvadratmeterprise, betyder den ekstra effektive udnyttelse og det ekstra værelse rigtigt meget.

Selvom lejligheden “kun” er 75 m2, lykkedes det ikke bare at gøre den til en 3-værelses, hvilket vil være normalt, men faktisk at gøre den til en 4-værelses. Vi kunne nemlig sætte en ny skillevæg op i den lange stue. Eller rettere sagt: genopsætte. Oprindeligt havde der også været en skillevæg – sådan ser man ofte, at moderne og tendenserne skifter gennem tiderne. Faktisk oplever vi ofte, at vi ved renovering fører nogle løsninger tilbage til det oprindelige. I gamle dage var den effektive udnyttelse nemlig mindst lige så vigtig som i dag.

Når vi opdeler en stue vha. en skillevæg, vælger vi ofte at sætte en dobbelt-glasdør i. Det gør vi af flere grunde:
1) Det giver et klassisk, eksklusivt og herskabeligt look.
2) Det giver en fleksibilitet ift. rummets anvendelse, så det både kan fungere som 2 stuer eller en stue og et værelse.
3) Det giver et godt lysindfald.

 

Opdelingen af stuen.

At lejligheden gik fra at være 2-værelses til 4-værelses, er sandsynligvis en større grund til, at ejendommen blev økonomisk optimeret end, at lejligheden blev istandsat, selvom det naturligvis også er positivt for lejeniveauet.

Køkkenet

Vi forsøger altid at udføre renoveringen med respekt for ejendommen og arkitekturen. Da vi primært renoverer ældre ejendomme, bruger vi derfor oftest det samme køkken-udseende. Nemlig et hvidt køkken med fyldninger.  Vi vælger næsten altid et Ikea-køkken pga. afvejningen af pris og kvalitet, da vi oplever en høj værdi for pengene. Hvilken farve skal køkkenet være? Moden skifter, og i perioder er træ populært, så røde køkkener, sorte eller andre varianter, men selvom et hvidt køkken måske ikke altid er ultramoderne, er det heller aldrig umoderne. Derfor vælger vi altid hvide køkkener, da vi forventer, at de skal holde i ca. 30 år, og at moden i den periode er skiftet mange gange undervejs. Fyldningerne vælger vi, fordi det passer godt til ejendommen, men ikke mindst fordi det er med til at give et mere eksklusivt udseende.

For at det giver et mere eksklusivt look, vælger vi messinggreb og -armatur. Det vil de færreste udlejere vælge, da det sandsynligvis ikke er lige så nemt at holde pænt og rent. Men det er vores vurdering, at en hyppigere udskiftning af armatur og greb bedre kan betale sig. Vi oplever nemlig lejere, der særligt vil have vores lejligheder pga. stilen og de fleste
overraskes positivt over detaljegraden.

I køkkenet vælger vi altid indbygningsovn, kogeplade og indbygget køleskab. Igen er det ting, hvor mange udlejere vurderer, at det gør vedligehold af ejendommen dyrere, men indkøbs- og installationsprisen er ikke væsentligt højere, og det er med til at give et bedre samlede udtryk på lejligheden.

I alle de køkkener vi opsætter ,er der også gjort plads til opvaskemaskine, hvilket også i dag efterspørges af lejere, og opleves af mange som et ”must”.

I denne lejlighed blev køkkenet kun 3,2 meter, fordi det passede med endevæggen på rummet og vores vurdering var, at et køkken der var opsat på 2 vægge, ville tage for meget af rumfornemmelsen – i øvrigt skal man altid huske, at hvis lejer vurderer, at der ikke er nok opbevaring i køkkenet, er det altid nemt at indsætte et ekstra vitrineskab eller lignende.

Indkøbsprisen for dette køkken er 22.252kr., men indkøbet af køkkenet er faktisk en lille del af prisen for det nye køkken, da omkostningerne til håndværkere langt overgår dette.

I næste del (Læs her) fortsættes gennemgangen af selve renoveringen.

Del artiklen

Facebook
Twitter
LinkedIn